Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: er bestaan veel verschillende soorten zonnepanelen. Wanneer je op zoek gaat naar de beste variant voor op jouw daken is het niet altijd eenvoudig om de beste oplossing te vinden. Er zijn immers verschillende merken om rekening mee te houden en daarbij zijn er ook meerdere materialen waaruit een zonnepaneel uit kan bestaan. Onderstaande informatie neemt jou daarom mee in de verschillen en overeenkomsten tussen glas-glas en monokristallijn zonnepanelen.

De monokristallijn is het standaard paneel

Op de markt zijn verschillende soorten zonnepanelen verschenen. Alle modellen lijken iets toe te voegen of weg te nemen bij de voorgaande modellen, waardoor je nooit helemaal weet welke nou beter is. Dit kan het lastig maken wanneer je de verschillende mogelijkheden naast elkaar wilt leggen. Zo moet je eerst weten wat bijvoorbeeld een monokristallijn of een glas-glas zonnepaneel is. Een monokristallijn is herkenbaar aan de zonnecellen. Deze zijn in een kleur gemaakt en zien eruit als donkere vierkantjes met afgesneden hoeken. Dit is het oudste soort, waarbij de technologie steeds weer verder ontwikkeld is.

Voordelen van monokristallijn

De monokristallijn zonnepanelen zijn niet alleen te herkennen aan de zonnecellen zelf, maar ook de manier van vormgeving. Deze hebben namelijk witte ruitjes tussen de cellen en zijn gemaakt door hele dunne plakken te snijden uit silicium. Om de verbinding te maken moeten deze ingeklemd worden onder een glasplaat, waardoor de puurste vorm ontstaat van de cellen. Hierdoor ontstaan er veel voordelen van deze monokristallijn zonnepanelen:

  • Meer dan 22 procent rendement.
  • Ideaal voor grootgebruikers.
  • Productgarantie van 10 jaar.
  • Vermogensgarantie van 80 procent na 20 tot 25 jaar.

De nadelen van een monokristallijn zonnepaneel is dat deze gevoelig is voor warmte en schaduw. Op extreem warme dagen of dagen wanneer er veel schaduw is, zul je dus minder opwekken. Daarnaast zijn de panelen heel kwetsbaar, waardoor sommige weersinvloeden een grote impact kunnen hebben.

Glas-glas panelen minder kwetsbaar

De glas-glas zonnepanelen zijn een van de nieuwste varianten van de zonnepanelen. De degradatie van de gangbare zonnepanelen wordt hiermee weggenomen. Hierdoor wordt er ook een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie gegeven. Deze zonnepanelen bestaan uit een laag glas, een laag met zonnecellen en de achterzijde wordt afgedekt met een kunststoffolie. Deze folie zorgt ervoor dat je minder kwetsbare panelen hebt, waardoor de weersinvloeden vrijwel geen rol spelen. Toch zal jouw rendement in de loop van de jaren achteruitgaan doordat er nooit een 100 procent vermogensgarantie kan worden gegeven. Wel blijft dit over het algemeen hoger dan bij de andere modellen zonnepanelen. Hier kom je na 30 jaar namelijk uit op 87 procent.

Twee soorten panelen beschikbaar

Bij glas-glas panelen kun je kiezen uit twee verschillende varianten, de panelen met een aluminium frame en frameloze panelen. De modellen met frame zijn nauwelijks te onderscheiden van de monokristallijn panelen. Pas wanneer je de panelen op zou tillen zie je dat er glas gebruikt is in plaats van kunststof. De frameloze panelen onderscheiden zich wel. Dit is namelijk een stuk glas, waarbij de achterkant vol zit met connectoren. Deze panelen zijn in dit geval ook vaak volledig in het zwart te vinden.  

De opbrengst per variant

Onderstaande tabel geeft jou meer inzicht in de opbrengst van de verschillende zonnepanelen, waardoor je op basis hiervan kunt bepalen welke de beste panelen zijn voor jouw daken. De opbrengsten zijn op basis van een paneel van 260 Wp.


Opbrengst Monokristallijn (kWh) Opbrengst Glas-glas (kWh)
1 234 234
5 226 230
10 216 225
15 207 219
20 197 214
25 187 209

Op alles voorbereid dankzij de vergelijking

Zoals je bij bovenstaande tabel kunt zien, heeft een glas-glas zonnepaneel een hoger vermogen dan een monokristallijn zonnepaneel. Dit heeft te maken met de weersinvloeden, waardoor je goed moet bekijken welke variant het beste uitkomt. Hoewel we in Nederland weinig te maken hebben met hevige sneeuwval kan het wel verschil maken om hier rekening mee te houden. Zo ben je op alles voorbereid en kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk nog genoeg kunt besparen op jouw jaarlijkse energierekening. Uiteindelijk is het maar net welke toekomst je voor ogen hebt. Je hebt immers na ongeveer tien jaar de zonnepanelen al terugverdiend op basis van de besparing die je iedere maand doet op jouw energierekening, waardoor je al van alle gemakken bent voorzien.

Bespaar op de kosten

Wil je weten of glas-glas VS monokristallijn een groot verschil maakt? Vraag dan direct offertes aan van leveranciers bij jou in de buurt en zorg dat je de prijzen met elkaar kunt gaan vergelijken. Op basis van de prijsvergelijkingen kun je er namelijk voor zorgen dat je de beste beslissing maakt, wat jou weer kosten kan besparen aan het einde van de rit. Samen met een adviseur kun je aan de hand van deze offertes ook een gesprek aangaan, waarin je extra adviezen krijgt en je al je vragen kunt stellen. Wacht daarom niet te lang en ga direct aan de slag met het aanvragen van de offertes.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?