Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is tegenwoordig geen verrassing meer: zonnepanelen kunnen veel rendement opleveren wanneer je ze gunstig op jouw dak plaatst. Dit rendement kan ervoor zorgen dat jouw jaarlijkse energierekening flink naar beneden gaat, waardoor de zonnepanelen zichzelf terugbetalen. Zonder investering is er ook een rendement op zonnepanelen te verkrijgen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je hieronder teruglezen. Zo kun je voor jezelf bepalen wat de beste oplossing is voor jouw situatie en aan de slag gaan met het verduurzamen van jouw woning.

Zonnepanelen zonder investering op jouw dak

Zonnepanelen zonder investering aanschaffen is in feite het huren van zonnepanelen. Dit houdt in dat de leverancier van de panelen de kosten op zich neemt en jij aan de hand van een maandelijks huurbedrag de panelen terugbetaalt. Dit zijn lage bedragen, waardoor je niet direct een flink kostenplaatje hebt. Voor mensen met een laag budget kan dit een goede uitkomst zijn, omdat de kosten voor de panelen over de jaren verspreid worden. Echter houdt het ook in dat de zonnepanelen nooit van jezelf zijn totdat je ze volledig afbetaald hebt. Dit gebeurt gemiddeld in tien jaar, waarna je pas van alle voordelen kunt gaan genieten. Echter heb je wel altijd het rendement van de zonnepanelen wat ervoor kan zorgen dat je toch al eerder een aantal kosten eruit kunt hebben.

Rendement afhankelijk van factoren

Als je zonder investering rendement met zonnepanelen wilt behalen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Dit zijn:

  • Soort zonnepanelen
  • De plaatsing
  • De weersomstandigheden
  • De leeftijd
  • Het vuil

Het soort paneel van grote invloed

Het soort zonnepaneel bepaalt mede hoe hoog het rendement gaat zijn. Zo leveren monokristallijn panelen jou het hoogste rendement, waarbij de polykristallijn volgt. Hoewel de dunne film panelen de laagste kosten met zich meebrengen, leveren deze jou ook veel minder op in tegenstelling tot de andere varianten. Naast het soort moet ook de plaatsing in het achterhoofd gehouden worden. Uiteraard heb je het hoogste rendement wanneer de zonnepanelen op het zuiden liggen. Hierbij is ook de hellingshoek van belang. De beste hoek is 35 graden, waarbij je zelfs zonder investering een hoog rendement bij zonnepanelen hebt.

De beste weersomstandigheden voor een groot rendement

Het rendement van de zonnepanelen is daarbij ook afhankelijk van de weersomstandigheden en het aantal zonuren. Het aantal zonuren en de intensiteit van het licht zorgen ervoor dat jouw panelen opgeladen worden. Hier moet ook de temperatuur aan toegevoegd worden. De panelen geven jou het meeste rendement bij 25 graden. Alles daarboven kan negatief werken. Wanneer jouw zonnepanelen op de juiste manier geplaatst zijn, kan de wind ervoor zorgen dat de panelen goed gekoeld worden. Hiermee kun je ervoor zorgen dat het rendement maximaal is en dat je zelfs wanneer je de zonnepanelen zonder investering aanschaft het maximale eruit kunt halen en nog wat extra’s terug kunt verdienen.

Het juiste onderhoud zorgt voor meer plezier

Ook de leeftijd en het vuil op de zonnepanelen hebben een grote invloed op het rendement. In de eerste tien jaar haal je het meeste uit jouw panelen. Met een rendement van meer dan 85 procent kun je dus meer dan alleen het huurbedrag terugverdienen als de zonnepanelen de juiste ligging hebben. Na deze tien jaar wordt er een levensduur van nogmaals 15 jaar geboden, maar gaat het rendement achteruit. Je kunt dan nog maar 80 procent van het oorspronkelijke rendement eruit halen. Echter betekent dit wanneer je de zonnepanelen zonder investering aanschaft dat je het rendement als besparing op jouw energierekening hebt. Zorg er echter wel voor dat je eens per jaar een goed onderhoud uitvoert, zodat het vuil de zonnestralen niet hindert.

De opbrengst van jouw zonnepanelen berekend

Om je een beter beeld te geven van wat de verschillende zonnepanelen jou aan rendement op kan leveren kun je ook naar de terugverdientijd kijken. De opbrengst bereken je aan de hand van een aantal factoren, welke verder uitgebreid zijn in onderstaand tabel, welke gebaseerd is op een huishouden van vier personen.

Aantal Vermogen in Wp Opbrengst in kWh Huidige stroomprijs Totale besparing
22 5500 4675 0,23 1075 euro

De zonnepanelen zijn hierbij 250 Wp per stuk. Dit brengt een opbrengst van 4675 kWh op, wat afgetrokken kan worden van jouw energierekening. Met de huidige stroomprijs van 0,23 euro per kWh kan dit ertoe leiden dat je 1075 euro bespaart en hiermee jouw panelen binnen tien jaar terugverdiend hebt. Zonder investering zorgt dit er zelfs voor dat je nog geld overhoudt en dat je alvast kunt genieten van de bedragen die er op jouw rekening overblijven.

Ga direct aan de slag

Ben je benieuwd of jij zonder investering een rendement van jouw zonnepanelen kunt behalen en daarbij een goede buffer opbouwt voor het moment dat je eigenaar wordt van de panelen? Vraag dan direct offertes aan bij de verschillende leveranciers bij jou in de buurt en begin met het vergelijken van de prijsopgaven. Zo kun je direct voor jezelf zien hoeveel jij gaat betalen voor jouw zonnepanelen en kun je een goede berekening maken op basis van de besparing die het jou op kan leveren. Wacht daarom niet te lang en begin vandaag nog met de aanvraag.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?