Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het vinden van het juiste zonnepaneel kan eenvoudig gaan wanneer je weet waar je moet zoeken. Echter ben je er nog niet als je contact hebt gelegd met de leverancier. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen de aanschaf van de zonnepanelen, doordat alles door experts uitgevoerd moet worden. Een van de zaken waar je rekening mee moet houden is de installatie van de panelen op jouw dak. Maar hoe lang duurt dit precies en hoe gaat het in zijn werk?

De tijdsduur van de installatie van zonnepanelen is enkele uren

De tijdsduur van de installatie van zonnepanelen kan niet precies vastgesteld worden. Het is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren welke tijd erin gaat zitten en daarnaast hebben leveranciers vaak een eigen werkwijze, waardoor de tijd ook kan verschillen. Er kan wel gesteld worden dat de plaatsing in een aantal uur gerealiseerd kan worden. De zonnepanelen zijn namelijk al vrij ver gereed gemaakt voordat ze bij jouw huis aankomen. De installatie is hier als het ware ook al voorbereid, waardoor de tijdsduur van de installatie van zonnepanelen ter plaatse vele malen sneller gaat. Zo kunnen de meeste installaties in slechts een dag geplaatst zijn.

Afhankelijk van het aantal panelen

Wanneer de monteur een dag bezig is met het plaatsen van de zonnepanelen, dan gaat het voornamelijk om installaties tot 30 panelen. De tijdsduur van de installatie van zonnepanelen gaat omhoog of naar beneden naarmate er meer of minder panelen geplaatst moeten worden. Zo kan de installatie van slechts 10 panelen in een aantal uur zijn voltooid, zolang het maar met de juiste kennis wordt gedaan. Er komt namelijk aardig wat kijken bij het installeren. Het blijft daarom altijd verstandig om de montage bij de leverancier aan te vragen, zodat je ervan verzekerd bent dat alles goed aangesloten is en je kunt profiteren van alle voordelen.

Kleine voorbereidingen voor de installatie

Dan is het nog zaak om te weten hoe het installeren in zijn werk gaat, zodat je ook weet waaruit de tijdsduur van de installatie van zonnepanelen uit bestaat. Vaak legt een leverancier na het bestellen van de panelen uit hoe het verdere traject in zijn werking gaat. Zo wordt het van begin tot eind duidelijk. Je weet waar je aan toe bent, wat je eventueel moet doen en hoe lang het allemaal gaat duren. De enige voorbereidingen die jij moet treffen voor de installatie is het vrijmaken van de plekken waar de monteur moet komen. Dit zijn het dak, de meterkast en de zolder. Zo wordt het proces versneld en kan iedereen doorwerken zonder eerst nog spullen aan de kant te hoeven schuiven.

Merendeel van de tijd gebeurt op technisch aspect

Vaak komen de installateurs vroeg in de ochtend al langs, zodat de werkzaamheden ook op tijd weer klaar hoeven te zijn. De mannen beginnen dan met het leggen van de rails op het dak, zodat de zonnepanelen de juiste steun hebben. Hier moet ook een kabel komen, die uiteindelijk gekoppeld wordt aan de panelen en door het dak heen gewerkt moet worden om de opgewekte stroom in jouw meterkast te krijgen. Hier gaat een groot deel van de tijdsduur van de installatie van de zonnepanelen naartoe. Alles moet immers op de juiste manier aangelegd worden, zodat alleen de panelen nog neergelegd hoeven te worden en er aan de binnenkant van jouw huis gewerkt kan gaan worden.

Jouw meterkast gereed maken voor de panelen

Binnen in huis is het van belang dat de omvormer wordt geplaatst. Deze ziet er in feite uit als een elektriciteitsmeter en is ongeveer net zo groot als een schoenendoos. Veel ruimte zal deze omvormer dus niet in beslag nemen, maar heeft wel een groot doel. Hiermee wordt er namelijk voor gezorgd dat de opgewekte stroom gebruikt kan gaan worden. De omvormer wordt aan de groepen in de meterkast gekoppeld. Naast het geleiden van jouw stroom houdt de omvormer ook alle panelen in de gaten. Met de nieuwste technologieën kun je op deze manier bekijken hoeveel energie je maandelijks bespaart en of alles naar behoren werkt.

Alles moet veilig gebeuren

In feite zit dan de grootste tijdsduur van de installatie van zonnepanelen erop. Alles is op elkaar aangesloten. Het enige dat nog rest is het plaatsen van de zonnepanelen en het uitvoeren van verschillende testen. Je wilt immers dat alles naar behoren gaat werken en er geen grote risico’s plaatsvinden. Het is daarom wel belangrijk dat de ruimte om het huis groot genoeg is, zodat de panelen op een efficiënte en veilige manier naar boven kunnen worden gehesen en een voor een op de rails komen te liggen. Wanneer verschillende weersinvloeden meespelen, kan het zijn dat de werkzaamheden opgeschort worden.

Dit houdt in dat er rekening gehouden moet worden met:

  • Regen
  • Sneeuw of vorst
  • Gladheid

Het moet namelijk veilig blijven voor de installateurs. Een beetje regen maakt niets uit, maar het mag niet te hard vriezen of hard waaien.

Beslis zelf of je thuis blijft

Hoewel de tijdsduur van de installatie van zonnepanelen een aantal uren in beslag kan nemen, hoef je niet de gehele dag thuis te zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat je in de ochtend thuis bent om de installateur op weg te helpen, kennis te maken en eventueel nog vragen van beide kanten te kunnen stellen. Wat je gedurende de rest van de dag doet, maakt niets uit. Het enige waar je nog rekening mee moet houden is dat je aan het einde van de werkzaamheden weer thuis moet zijn. Dan kunnen alle werkzaamheden nog een keer doorgenomen worden, krijg je het opleverdocument en de uitleg in handen en moet je een handtekening zetten voor ontvangst. Het is dus geheel aan jou hoe je de rest van de dag inplant.

Maak snel een beslissing

Zie je de tijdsduur van de installatie van de zonnepanelen zitten en ben je benieuwd wat het totaalplaatje is voor jouw installatie? Vraag dan direct een offerte aan via de website en zorg ervoor dat je alle informatie in handen hebt om een beslissing te kunnen maken. Zo kun je op de juiste manier een adviesgesprek inplannen om te zien of jouw dak geschikt is voor de panelen en worden eventuele vragen beantwoord. Wacht daarom niet te lang en vraag vandaag nog de prijsopgave op, zodat je een goed beeld hebt en jouw traject kunt beginnen om te besparen op jouw energierekening.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?