Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je overstapt naar zonnepanelen wil je er het liefst alles vanaf weten. Niet alleen is het dan van belang om te weten hoeveel je eraan kwijt gaat zijn om de gehele installatie te laten plaatsen, ook wil je graag weten wat het op kan leveren. Je kunt immers veel kosten besparen op jouw energierekening. De maandelijkse opdracht kun je eenvoudig in de gaten houden, waarna je aan het einde van het jaar weet hoeveel er van het totaalbedrag af gaat. Onderstaande informatie geeft jou daarom meer inzichten in de besparing.

Niet iedere maand hetzelfde

De maandelijkse opbrengst van zonnepanelen is niet iedere maand hetzelfde. De panelen zijn immers afhankelijk van de weersinvloeden, waardoor je de ene maand meer zonuren erop hebt staan dan de andere. Ook andere factoren spelen een grote rol bij de opbrengst die het jou kan geven. Echter is het over het algemeen wel rendabel genoeg om over te stappen op zonnepanelen, zodat je aan het einde van het jaar toch een mooie besparing hebt gedaan op jouw energiekosten. Veel energie is namelijk door jezelf opgewekt, waardoor het verbruik bij jouw leverancier aanzienlijk lager wordt.

Afhankelijk van meerdere factoren

Maar hoe zit het dan precies met de maandelijkse opbrengst? Dit antwoord kan nog wel eens verrassend zijn. Onze zomers kennen steeds meer zonuren, waarbij de temperaturen ook hoger oplopen dan normaal. De instraling op jouw zonnepanelen werd daardoor ook hoger. Hierdoor is er in 2018 bijvoorbeeld 32 euro meer dan gemiddeld bespaard in een jaar tijd. Echter hangen er meerdere factoren samen met de maandelijkse opbrengst, waardoor de zomer niet als meest ideale seizoen aangeduid kan worden om jouw opbrengst te verhogen. Zo moet er ook gekeken worden naar:

  • De hoogte van de temperatuur
  • Het aantal uren daglicht
  • Overige weersinvloeden
  • De windrichtingen

Koud en veel zonuren ideaal

Het aantal zonuren is belangrijk voor de maandelijkse opbrengst. Dit bepaalt namelijk hoeveel energie jouw zonnepanelen op kunnen wekken. Veel zonuren met een hoge temperatuur werkt echter niet effectief. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat jouw panelen te snel opwarmen, waardoor het rendement naar beneden gaat. Het meest ideale is daarom om koud weer te hebben waarin het zonnig is. De zonnecellen kunnen op deze manier de elektriciteit beter geleiden. Je kunt het met het volgende ezelsbruggetje onthouden: per 10 graden warmer daalt de opbrengst met ongeveer 5 procent. Dit kan veel verschil opleveren.

De ideale opstelling voor de hoogste opbrengst

De maandelijkse opbrengst hangt daarbij ook samen met de plaatsing van de panelen. De windrichting kan een groot verschil maken op jouw maandelijkse besparing. Wanneer de zonnepanelen op het zuiden liggen, leveren ze het meeste op. Hiervoor kan ook de hellingshoek nog een groot verschil maken. Panelen op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden leveren jou de beste opbrengst. Hiervoor moet je ook zorgen voor zo min mogelijk schaduw. Die grote boom in jouw achtertuin zal dus vele malen kleiner gemaakt moeten worden als je jouw maandelijkse opbrengst wilt verhogen. De zonnepanelen op het noorden leveren over het algemeen het minste op. Deze krijgen namelijk geen zon. Een leverancier zal jou daarom altijd adviseren om hiervoor geen zonnepanelen aan te schaffen.

Niet in de zomermaanden

Hoewel koud met veel zonlicht de ideale opbrengst levert, is dit in Nederland nooit mogelijk. In de wintermaanden hebben we immers weinig zonlicht en vaak is het ook aan het regenen of sneeuwen. Je hebt hierdoor nooit de beste opbrengst die er bij de panelen staat. Wanneer we gaan kijken naar de maandelijkse opbrengst voor Nederland, dan ga je merken dat mei tot en met juli de meest ideale maanden zijn voor jouw zonnepanelen. Ook april gaat in veel gevallen al de juiste richting op. Vanaf augustus begint het weer hard te dalen, waardoor je meer energie zal verbruiken van jouw leverancier. Over het jaar heen genomen kun je toch al gauw enkele honderden euro’s besparen op de rekeningen.

In procenten uitgedrukt

Onderstaande tabel geeft jou een beter inzicht in de percentages stroom die opgewekt worden per maand, zodat je hier een beter beeld van hebt en kunt bepalen of het voor jou rendabel is om over te stappen op het opwekken van jouw eigen energie.

Januari 3 procent
Februari 5 procent
Maart 8 procent
April 12 procent
Mei 13 procent
Juni 13 procent
Juli 13 procent
Augustus 11 procent
September 10 procent
Oktober 7 procent
November 3 procent
December 2 procent

Begin met jouw maandelijkse besparing

Wil je jouw eigen zonnepanelen op jouw dak hebben liggen voordat de gunstige maanden aanbreken? Vraag dan vandaag nog de offertes aan bij verschillende leveranciers en zie waar je het goedkoopste uit bent. Zo bespaar je niet alleen op de kosten van het installeren van de panelen, maar kun je ook direct beginnen met het genereren van de maandelijkse opbrengst. Je hebt hierdoor direct een flinke besparing op jouw energierekening, waardoor je veel goedkoper uit bent en jouw zonnepanelen snel terugverdiend zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?