Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zonnepanelen aanschaft, wil je er het liefste zo lang mogelijk plezier van hebben. Ze kosten immers veel in aanschaf en montage. Dit geld kun je maar een keer uitgeven en daarna wil je zo goed als van alle kosten af zijn. Het is daarom ook goed om te bekijken hoe lang je daadwerkelijk met de zonnepanelen kunt doen en in welke mate deze nog rendabel zijn in de loop der jaren. De levensduur van zonnepanelen is een van de belangrijkste zaken wanneer je jouw beslissing maakt. Onderstaande informatie helpt jou daarom om wegwijs te worden in dit onderwerp, waarna je een offerte aan kunt vragen bij de leverancier.

Een lange levensduur voor zonnepanelen gegarandeerd

Als je gaat kijken naar de levensduur van zonnepanelen, dan is er in de loop van de jaren nog veel veranderd. Waar de meeste leveranciers in eerste instantie zeiden dat de panelen maar maximaal 30 jaar mee konden gaan, is dit nu veranderd naar 40 jaar. Fabrikanten geven echter maar gemiddeld 25 jaar vermogensgarantie op de panelen. Hoewel deze garantie na die tijd afloopt, kun je ook na de garantieperiode nog van alle voordelen van een zonnepaneel genieten. Zo heb je nog altijd een goed rendement om jouw huishouden te voorzien van stroom en zien de zonnepanelen er vaak niet verouderd uit.

Verschillende eisen gesteld aan de panelen

Om een lange levensduur van zonnepanelen te garanderen, moeten er veel kwaliteitseisen aangebracht worden. Zo kunnen leveranciers hun zonnepanelen op de volgende eisen selecteren:

  • Uitgebreide tests gedaan na de productie
  • Voorzien van een certificaat
  • Alle kansen op schade en defecten geminimaliseerd

Wanneer er zowel testen na de productie als voor de installatie worden uitgevoerd kunnen er veel problemen worden voorkomen. De verschillende proeven doorstaan, levert de zonnepanelen een certificaat op. Dit certificaat is een teken dat er een lange levensduur van de zonnepanelen gerealiseerd kan worden.

De levensduur kan verschillen

Er zijn veel verschillende factoren die de levensduur van zonnepanelen kunnen beïnvloeden. De grootste hiervan is het onderhoud. De zonnepanelen moeten minimaal een keer per jaar goed onderhouden worden. Dit houdt in dat alles schoongemaakt moet worden, zodat er nog altijd een hoog rendement gerealiseerd kan worden en de zonnepanelen minder vatbaar zijn voor schade. Ook de weersinvloeden kunnen een rol spelen. De extreme hagelbuien en sneeuwbuien kunnen de panelen beschadigen, waardoor er minder stroom opgewekt wordt. Goede zonnepanelen kunnen deze buien doorstaan zonder al te grote risico’s.

Nog meer problemen waarop getest wordt

Echter hebben fabrikanten vaak een ander beeld bij de levensduur van zonnepanelen als de leveranciers en de gebruikers. Dit komt doordat de fabrikant het product zo goed mogelijk wilt aanprijzen. Om er zeker van te zijn dat je de beste kwaliteit in huis haalt, kun je het beste bekijken welke eisen er vanuit de leverancier gesteld worden. Onderstaande tabel geeft aan welke eisen er naast bovengenoemde nog gesteld kunnen worden om deze levensduur realistisch te maken en ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk profijt hebt van jouw panelen.

Probleem Uitleg en verklaring
Snelle degradatie Gedurende de eerste 25 jaar neemt het vermogen van de zonnepanelen geleidelijk af. Wanneer er een snellere degradatie plaatsvindt dan de vermogensgarantie dekt, dan heb je slechte kwaliteit in huis gehaald.
Incorrect wattpiek vermogen Fabrikanten geven soms incorrecte flashdata aan. Dit resulteert in een lager vermogen in de praktijk en dus ook een lager rendement.
Slechte kwaliteit zonnecellen Zonnecellen moeten een zuivere kwaliteit hebben. Door haarscheurtjes en andere gebreken gaat de opbrengst omlaag.
Lage vochtbestendigheid Wanneer de zonnepanelen niet tegen vocht kunnen, dan kan dit nadelig werken. Zo kunnen zonnepanelen na 10 of 20 jaar al kapotgaan als de kwaliteit slecht is.

Haal het beste in huis

Een lange levensduur van zonnepanelen moet wel gerealiseerd worden door leveranciers. Het is voor veel particulieren een dure aanschaf, waardoor de investering wel terugverdiend moet worden aan de hand van de zelf opgewekte stroom. Wanneer je zakendoet met de beste leveranciers ben je er in ieder geval van verzekerd dat je geen troep in huis haalt en dat er gekeken wordt naar alle kwaliteitseisen waaraan de zonnepanelen moeten voldoen. Zolang er gekeken wordt naar de kwaliteitseisen kan je jarenlang genieten van alle voordelen en treden er geen problemen meer op in zowel de garantieperiode als daarna.

Jouw offerte in slechts enkele klikken geregeld

Als je wilt weten wat je voor de lange levensduur van jouw zonnepanelen gaat betalen, dan kun je direct beginnen met het aanvragen van jouw offertes. In slechts enkele klikken heb je de prijsopgaven bij jou in huis, waarna het vergelijken kan beginnen. Zo vind je niet alleen de beste zonnepanelen, maar ook een leverancier die bij jouw wensen en eisen aansluit. Je hebt hierdoor voor iedere situatie de beste panelen en kunt direct beginnen met het verdienen aan jouw zelf opgewekte stroom. Het verduurzamen van jouw woning was nog nooit zo makkelijk. Wacht daarom niet te lang en klik op de knop.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?