Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Energiezuinig leven kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Het wordt daarom ook aangemoedigd door de overheid door middel van subsidies. Echter is er vaak aan het einde van het jaar geen geld meer over in deze pot, waardoor je geen tegemoetkoming kunt krijgen in de kosten. Zonnepanelen kopen is immers een grote investering, waarvoor je vaak niet het vermogen hebt. Hiervoor is iets anders in het leven geroepen: zonnepanelen zonder investering kopen of huren, waarbij je de kosten op een andere manier terugbetaalt.

De voordelen van zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen kan veel geld met zich meebrengen. Zeker wanneer je niet bekend bent met het concept ‘zonnepanelen zonder investering’ is het vaak een groot bedrag, wat voor veel mensen niet op te vangen is. Hierdoor besluiten veel huishoudens op de energie van een leverancier te leven in plaats van zelf energie op te wekken. Echter kan het wel veel voordelen met zich meebrengen om zelf zonnepanelen aan te schaffen:

  • Duurzame energie waarbij je niet afhankelijk bent van energieleveranciers.
  • Een flinke besparing op jouw energierekening.
  • Jouw huis wordt meer waard door de zonnepanelen.
  • De zonnepanelen verdienen zichzelf terug in de loop der jaren.

Wordt eigenaar van jouw eigen zonnepanelen

Zonnepanelen kopen kan jou dus veel voordelen opleveren. Echter is het dan wel goed om voor jezelf na te gaan met hoeveel panelen je het beste uit bent en welke mogelijkheden er zijn. Zonnepanelen zonder investering is niet direct kopen, maar je huurt de panelen totdat je deze hebt afbetaalt. Daarna word je eigenaar van jouw eigen zonnepanelen en kun je van alle voordelen profiteren, zoals de besparing op jouw energierekening. Hiervoor hoef je in eerste instantie geen kosten te maken. De panelen worden door de leverancier op jouw dak bevestigd, waarna je ze afbetaalt door middel van de besparing die je maandelijks maakt op jouw energierekening. De besparing varieert, waardoor de een meer afbetaalt per maand dan de ander. Echter ben je daarna wel eigenaar van jouw eigen zonnepanelen.

De gemiddelde prijs voor jouw huishouden

Om een goed beeld te geven van de kosten van zonnepanelen kun je onderstaande tabel bekijken. Zo weet je direct wat zonnepanelen kopen jou gaat kosten en met welke afbetaling je rekening moet houden.

Personen per huishouden Gemiddelde elektriciteitsverbruik Aantal panelen benodigd Gemiddelde prijs van de zonnepanelen
1 2300 kWh 11 5100 euro
2 3400 kWh 16 7600 euro
3 4100 kWh 20 9100 euro
4 4600 kWh 22 10.200 euro
5 5300 kWh 25 11.700 euro
6 5400 kWh 26 12.000 euro

Afbetaling op basis van de besparing

Afhankelijk van jouw energieleverancier en het aantal zonnepanelen dat je aanschaft, kun je een goede berekening maken van de terugbetalingstijd die je nodig hebt om eigenaar te worden van de zonnepanelen. Zonnepanelen kopen is in de meeste gevallen wel de beste oplossing. Niet alleen kun je deze afbetalen op basis van jouw besparingen, maar je bent er ook van verzekerd dat je uiteindelijk niet met extra kosten komt te zitten. Alles na de afbetalingstermijnen is immers voor jezelf, waardoor je nog meer geld kunt gaan besparen op jouw energierekening.

Het berekenen van jouw besparing

Maar hoe bereken je de opbrengst dan na het zonnepanelen kopen? Hiervoor moet je goed kijken naar het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek waarin de panelen geplaatst zijn op het dak. In eerste instantie is er een gemiddelde opbrengst van 85 procent. Met een vermogen van 4000 Wp kan dit jou jaarlijks zo’n 3400 kWh aan energie opleveren. Het aantal kWh kun je vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs, waarna je de besparing weet en de terugverdientijd kunt berekenen. Met een gemiddelde van 0,23 euro per kWh is dit bijna 800 euro per jaar. Dit komt weer neer op een terugverdientijd van 9 tot 10 jaar.

Na de afbetaling kun je genieten

Binnen 10 jaar heb je jouw zonnepanelen dus terugbetaald als je zonder investering zonnepanelen kopen gaat. Echter gaan de panelen vaak veel langer mee dan deze 10 jaar. Veel leveranciers garanderen namelijk een garantie van minimaal 25 jaar, afhankelijk van het merk dat jij aanschaft. Dit houdt in dat je nog 15 jaar zelf stroom op kunt wekken, zonder dat je dit geld direct weer moet inleveren aan jouw energieleverancier. Deze besparing ga je uiteindelijk terugzien op jouw jaarrekening. Bovenstaande 800 euro wordt bijvoorbeeld in mindering gebracht op de factuur en daarnaast kun je energie teruggeven aan de leverancier wat je te veel opgewekt hebt, zodat je nog meer geld kunt gaan besparen.

Bekijk de mogelijkheden zelf

Ben je enthousiast geworden en wil je zien hoeveel je kwijt bent als je zelf zonnepanelen kopen gaat? Zorg er dan voor dat je direct een aantal offertes aanvraagt bij verschillende leveranciers in de buurt. Deze leveranciers kunnen jou namelijk een duidelijk beeld geven van jouw zonnepanelen inclusief montage en omvormer, zodat je weet wat je kunt verwachten en op basis hiervan de beste leverancier voor jouw situatie kunt vinden. Daarbij komt ook dat je voor jezelf kunt bekijken op welke manier je de zonnepanelen gaat aanschaffen, zodat je nooit boven jouw eigen budget uit komt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?