Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen brengen jou over het algemeen al veel voordelen. Je kunt jouw eigen energie opwekken, welke ook direct te gebruiken is voor jouw huishouden door middel van een omvormer. Hierdoor heb je veel minder kosten op jouw energierekening. Je kunt jezelf dus veel geld besparen wanneer je overstapt naar zonnepanelen. Echter zijn er nog veel meer voordelen te behalen. Een daarvan is de btw-teruggave die je kunt krijgen wanneer je de panelen hebt geplaatst. Maar hoeveel btw kun je terugkrijgen en hoe werkt het precies?

Btw terugkrijgen over jouw zonnepanelen

Zonnepanelen brengt naast een grote investering ook verschillende fiscale voordelen met zich mee. Je kunt hier echter pas van profiteren wanneer je weet hoe het werkt, omdat je anders verkeerde stappen maakt en wellicht meer geld kwijt bent dan je verwacht had en ook te maken krijgt met de Belastingdienst. Zo kun je bijvoorbeeld de btw terugkrijgen. In Nederland is het gebruikelijk dat ondernemers de btw terug kunnen vragen. Wanneer je zonnepanelen aanschaft, word je als het ware ondernemer van jouw eigen energienetwerk. Je produceert stroom en levert een eventueel overschot terug aan het openbare net. Je kunt hiervoor op de website van de Belastingdienst een formulier aanvragen, waardoor je voor de Belastingdienst ondernemer wordt.

Het bedrag kan alleen maar oplopen

Vanaf dat moment kun je de btw op de aanschaf en installatie terugvragen. Dit is 21 procent, waardoor het bedrag flink op kan lopen. Het is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je aanschaft hoe hoog dit bedrag is. Wanneer je voor het standaardpakket van 10 zonnepanelen gaat, dan ben je ongeveer 4700 euro kwijt. De btw die hierover berekend wordt, is 760 euro. Met dit standaardpakket haal je echter vrijwel nooit het maximale uit jouw stroomvoorziening, waardoor je ook niet jouw gehele huishouden draaiende kunt houden op zonne-energie. In veel gevallen loopt dit bedrag dus verder op, omdat je meer zonnepanelen aanschaft. Hoe groter het gezin en hoe meer panelen je nodig hebt om jouw gehele huishouden op jouw zelf opgewekte energie te laten draaien, hoe meer btw er gerekend wordt.

Binnen 6 maanden terugvragen

Voor veel huishoudens kan het bedrag oplopen tot boven de 1000 euro. Een mooi bedrag om een deel van jouw zonnepanelen al mee terug te verdienen. Zeker gezien je ook profiteert van de besparingen die je maandelijks doet op jouw energiekosten. Dit kan er dus voor zorgen dat je jouw zonnepanelen sneller terugverdiend hebt. Maar hoe werkt het dan precies? In feite word je ondernemer voor de belasting. Het wordt hierdoor eenvoudig om de btw terug te vragen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de btw 6 maanden na het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft terugvragen. De factuur van de zonnepanelen en de energierekening moeten hierbij op dezelfde naam staan. Je kunt dus niet een van de twee op naam van jouw partner hebben staan.

In enkele stappen geregeld

Het terugvragen van de btw over de zonnepanelen gebeurt aan de hand van een aantal stappen:

  • Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders invullen
  • Het afwachten van de reactie van de Belastingdienst
  • Btw-aangifte doen

Het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders is een formulier van de Belastingdienst waarmee je je als het ware als ondernemer aanmeldt bij de Belastingdienst. Je moet hiervoor alle gegevens hebben ingevuld, waarna je deze uitprint, ondertekent en opstuurt naar de Belastingdienst. Daarna moet je wachten op het antwoord. Deze krijg je vaak binnen 10 werkdagen en wordt Vaststelling belastingplicht genoemd. Vervolgens krijg je ook een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd, waarmee je in kunt loggen als ondernemer.

De bedragen staan voor je klaar

Vanaf dat moment kun je de btw-aangifte doen. Dit kan in de meeste gevallen gewoon digitaal, maar in sommige gevallen ontvang je de aangiftebiljetten met de post. In dit geval moet je de papieren invullen en terugsturen naar de Belastingdienst. Wanneer je ingelogd bent in de digitale omgeving kun je de gegevens invullen bij het kwartaal waarin je de zonnepanelen aan hebt geschaft. De btw die je terugkrijgt voor jouw zonnepanelen vul je in, waarna je het formulier controleert en verzendt. Het bedrag dat je moet invullen in de boxen is afhankelijk van het opweksysteem waar je gebruik van maakt. De bedragen staan vaak al benoemd in het formulier, waardoor het eenvoudig wordt om alles naar behoren in te kunnen vullen. Onderstaande tabel geeft jou meer inzicht in de bedragen die ingevuld moeten worden.

Opwekvermogen (Wp) Omzetbelasting (euro)
1 – 1000 20
1001 – 2000 40
2001 – 3000 60
3001 – 4000 80
4001 – 5000 100
5001 – 6000 120
6001 – 7000 140
7001 – 8000 160
8001 – 9000 180
9001 – 10.000 200

Een keer invullen is voldoende

Bovenstaande bedragen moet je in de eerste box invullen. Ook bij vraag 5a vul je dit bedrag nogmaals in. Bij vraag 5b vul je de btw in die er over de aankoop en installatie is berekend. Dit is ongeveer 820 euro wanneer je 10 panelen aangeschaft hebt. Bij de laatste vraag vul je het verschil in, wat neerkomt op ongeveer 760 euro. Je kunt deze btw-aangifte maar een keer doen vanwege de kleine ondernemersregeling. Er worden hierdoor ook geen nieuwe btw-aangiftes voor je klaargezet en er geld ook geen ontheffingsaanvraag. In feite ben je na het invullen van dit formulier klaar en kun je onbezorgd genieten van jouw nieuwe installatie. Het enige wanneer je wederom aangifte kunt doen is wanneer je nieuwe panelen aangeschaft hebt.

Vraag direct offertes aan voor jouw zonnepanelen

Ben je na het lezen van de informatie over btw terugkrijgen voor jouw zonnepanelen nieuwsgierig geworden naar wat zonnepanelen voor jouw woning gaan kosten? Vraag dan direct verschillende offertes op van leveranciers bij jou in de buurt en ga aan de slag met het maken van een vergelijking. Hoe meer informatie je bij de hand hebt, hoe beter je een keuze kunt maken. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de beste oplossing en kun je ook ondernemer worden voor jouw eigen energie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?