Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kom je op veel verschillende mogelijkheden uit. Zo kun je de zonnepanelen leasen of huren, maar ook kopen. Aan alle mogelijkheden zitten verschillende voor- en nadelen, waardoor het goed is om deze voor jezelf op een rijtje te zetten. Onderstaande informatie geeft jou een beter inzicht in de zonnepanelen kosten zonder investering, zodat je deze mogelijkheid ook in het achterhoofd kan houden wanneer je voor jouw eigen huishouden gaat kijken.

De kosten verschillen bij een investering

Als je gaat kijken naar de kosten van zonnepanelen, dan stuit je op verschillende leveranciers. Iedere leverancier heeft hierbij een eigen kostentabel, die je door middel van offertes met elkaar kunt vergelijken. De vergelijkingen zorgen ervoor dat je een beter beeld hebt van de werkzaamheden. Een installatie voor zonnepanelen kost namelijk al gauw tussen de 4000 en 6000 euro, waarbij de montagekosten en de omvormer bij de prijs inbegrepen zitten. De zonnepanelen kosten zonder investering komen in dit geval op een kleine meerprijs uit, doordat je een vast bedrag per maand extra betaalt aan de huur van de panelen.

Zonnepanelen kosten zonder investering terugbetalen

Kijkend naar het bedrag voor een set zonnepanelen, kan zonder investering jou een groot bedrag schelen. Vaak heb je dit bedrag niet op jouw rekening staan, waardoor je naar andere energieleveranciers uit moet wijken voor duurzame energie. De panelen huren op basis van een contract kan jou echter toch de mogelijkheid bieden om zelf energie op te wekken. Het bedrag dat jij maandelijks bespaart op jouw energierekening wordt gebruikt om de panelen af te betalen. Dit levert jou zowel voor- als nadelen op, waardoor je een goede afweging moet maken voordat je overgaat tot een samenwerking met een leverancier.

Meerdere voordelen van deze zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen zonder investering zijn over het algemeen hetzelfde als wanneer je zonnepanelen kopen gaat:

  • Je kunt jouw eigen energie opwekken door middel van de panelen.
  • De zonnepanelen kosten zonder investering worden aan de hand van de besparing terugbetaald.
  • Jouw huis wordt meer waard door het gebruik van panelen.
  • Je hebt er ruim 25 jaar plezier van.
  • Je hoeft er geen groot bedrag voor te sparen wanneer je voor deze optie gaat.

Ook enkele nadelen te benoemen

Echter zijn er ook een aantal nadelen om rekening mee te houden. Als eerste moet je er rekening mee houden dat de zonnepanelen op basis van huur aan jou worden verschaft. Dit houdt in dat je geen eigenaar bent van de zonnepanelen, waardoor je er ook geen zeggenschap van hebt. Daarbij komt ook dat je het geld dat je bespaart op jouw energierekening direct weer kwijt bent aan de leverancier van de panelen. De eerste tien jaar, de tijd die je nodig hebt om de panelen af te betalen, ben je dus weer kwijt. Ook rekenen veel leveranciers extra kosten wanneer je zonnepanel zonder investering aanschaft, wat als extra maandelijks huurbedrag gerekend kan worden. Je kunt hier soms aan meer dan 10 euro per maand extra denken, waardoor je duurder uit bent dan wanneer je ze zelf aanschaft.

Let op de voorwaarden van de leverancier

De zonnepanelen kosten zonder investering leveren dus voor- en nadelen op, maar bieden jou ook veel gebruiksgemak. De gehele installatie wordt namelijk voor jou op het dak gemonteerd, waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt. Ook kun je de leverancier direct contacteren wanneer zich problemen voor doen. Het onderhoud is dus geheel inbegrepen en de dure reparaties komen niet voor jouw rekening. Hier betaal je immers ook een flink bedrag extra voor per maand. Let er echter wel op dat je aan het einde van het traject vaak ook een bedrag moet betalen zodat de zonnepanelen daadwerkelijk van jou worden. Dit verschilt per leverancier, dus het is goed om ook hier navraag na te doen.

De gemiddelde prijs van de plaatsing van zonnepanelen

Maar wat zijn de zonnepanelen kosten met investering dan? Onderstaande tabel geeft jou de gemiddelde prijzen op basis van het gebruik en het aantal personen in een huishouden, zodat je hier een beter beeld bij hebt.

Personen per huishouden Gemiddelde elektriciteitsverbruik in kWh Gemiddelde prijs inclusief montage en omvormer
1 2300 5100 euro
2 3400 7600 euro
3 4100 9100 euro
6 5400 12.000 euro

Bereken jouw eigen terugbetaling

Uiteraard kunnen de kosten per leverancier iets verschillen. Daarnaast is de terugbetalingstijd verschillend per energieleverancier. Hoewel de energieprijzen gemiddeld op hetzelfde bedrag uitkomen, kan er toch enkele centen verschil in zitten. Dit zorgt ervoor dat het ene huishouden sneller klaar is met de afbetaling dan het andere huishouden. Je kunt daarom het beste voor jezelf berekenen in hoeveel jaar je de panelen terugbetaald hebt op basis van de zonnepanelen kosten zonder investering, zodat je ook weet wanneer je eigenaar wordt van jouw eigen panelen.

Maak jouw beslissing op basis van offertes

Wil je de zonnepanelen kosten zonder investering voor jezelf zien? Vraag dan direct de offertes op bij bedrijven bij jou in de buurt en zorg ervoor dat je de vergelijking kunt gaan maken. De verschillende prijsopgaven geven jou namelijk een beter beeld van de mogelijkheden, waardoor je ook voor jezelf kunt bepalen wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Op basis van de offertes heb je altijd een goede keuze en kun je bepalen of je zonder investering gaat werken of jouw eigen zonnepanelen aanschaft met het budget dat je achter de hand hebt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?