Jouw zoektocht naar zonnepanelen kan snel vastlopen wanneer je niet precies weet waar je op moet letten. Je hebt immers veel verschillende soorten, welke allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Je kunt hiervoor adviezen aanvragen van een leverancier, maar kunt zelf ook op onderzoek uitgaan om te zien welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie. Onderstaande informatie helpt jou alvast op weg door een vergelijking te maken tussen monokristallijn en polykristallijn.
Verschillen in uitstraling van de panelen
De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen zijn allebei gemaakt van silicium. Hoewel het materiaal dus hetzelfde is, zitten er wel wezenlijke verschillen in. Het grootste verschil zit hem in de afwerking van beide panelen. De polykristallijn zonnepanelen hebben individuele kristallen die na het stollingsproces niet meer bewerkt worden. Hierdoor is het productieproces korter en zijn de panelen ook een stuk goedkoper in aanschaf. Monokristallijn zonnepanelen worden wel verder bewerkt, waarbij de kristallen dezelfde richting op worden gelegd. Dit zorgt voor het beter genereren van energie, doordat het oppervlak zuiverder is.
Monokristallijn voordelen ten opzichte van polykristallijn
De monokristallijn heeft ten opzichte van de polykristallijn een aantal voordelen:
- Een hoger rendement
- Intensiever genereren van energie
- Een uniform uiterlijk ten opzichte van polykristallijn
Wanneer je gaat kijken naar het uiterlijk van de monokristallijn ten opzichte van de polykristallijn panelen dan zie je een wezenlijk verschil in uiterlijk. Bij de monokristallijn zie je vanaf een afstand de verschillende kristallen niet. Pas wanneer je dichtbij komt, kun je ze waarnemen. Bij polykristallijn kun je dit iets beter zien, maar dan moet je ook goed kijken. Tevens zijn de polykristallijn panelen een stuk groter, zodat ze hetzelfde rendement als de mono kunnen verwezenlijken.
Grotere panelen voor hetzelfde resultaat
Monokristallijn panelen halen meer zonne-energie uit de stralen dan een polykristallijn paneel van hetzelfde formaat. Hierdoor heb je dus een lagere energieopwekking per vierkante meter. Voor grote oppervlakten wordt het echter wel aangeraden om voor de polykristallijn variant te gaan. Hiermee kun je namelijk veel geld besparen ten opzichte van de andere varianten. Met een kleiner dakoppervlak is het rendement gunstiger wanneer je een monokristallijn paneel aanschaft, zodat je ook daadwerkelijk kunt verdienen aan de zonnepanelen. Houd er dan alsnog rekening mee dat je een bepaald aantal panelen nodig hebt om het maximale eruit te halen. Je zult hiervoor altijd goed naar het dakoppervlak moeten kijken en op basis hiervan moeten besluiten welke je gaat nemen.
De verschillen overzichtelijk bij elkaar
Onderstaande tabel geeft in het kort de verschillen van monokristallijn VS polykristallijn weer, zodat je een helder beeld hebt en de keuze voor jouw nieuwe energieopwekkers kunt gaan maken.
Monokristallijn | Polykristallijn |
Een geheel | De kristallen zijn beter zichtbaar |
Duur in aanschaf | Goedkoper in aanschaf |
Langzame productie | Snelle productie |
Hoog rendement | Lager rendement |
Kleiner in formaat | Groter in formaat |
De kosten omvatten vaak ook montage
Nu je weet wat de verschillen tussen monokristallijn en polykristallijn panelen zijn, kun je gaan kijken naar de kosten die dit met zich meebrengt. In de meeste gevallen moet je ervan uit gaan dat je voor een set zonnepanelen, waarmee je het maximale uit jouw energieopwekking kunt halen, rond de 5100 euro kwijt bent. Dit bedrag omvat zowel de zonnepanelen als je montagekosten en de omvormer. Zodra de zonnepanelen op jouw dak zijn geplaatst en zijn aangesloten door middel van de omvormer kun je direct aan de slag gaan met het opwekken van jouw eigen energie.
Weersinvloeden kunnen bijdragen aan een slechter rendement
Wanneer de zonuren gunstig zijn, kun je al snel veel stroom opwekken aan de hand van de panelen. Deze zonnepanelen zijn echter wel erg gevoelig voor licht. Bij te veel zonlicht en warmte kan het voor komen dat er alsnog niet voldoende wordt opgewekt. De zonnepanelen zijn dan te warm geworden, waardoor het rendement naar beneden gaat. Ook extreme weersinvloeden zoals hagel en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat de zonnecellen beschadigd raken. Een goed onderhoud en een goede bescherming moeten daarom aangebracht worden om ervoor te zorgen dat deze weersomstandigheden geen schrijn van kans maken. Je wilt immers niet dat de lange levensduur achteruitgaat door verschillende beschadigingen aan de panelen.
Altijd profijt van jouw zonnepanelen
Wanneer je zonnepanelen aanschaft, krijg je altijd 10 jaar productgarantie. Dit houdt in dat als er iets gebeurt met jouw panelen je bij de leverancier terecht kunt voor een reparatie of extra onderhoud. Daarnaast wordt er 25 jaar vermogensgarantie gegeven. Doordat je de zonnepanelen in ongeveer 8 jaar terugverdiend hebt, kun je daarna nog heel wat jaren genieten van de besparingen die je hebt door middel van de zelfopgewekte energie. De kosten die je jezelf dan bespaart op jouw energierekening kun je mooi gebruiken om extra leuke dingen te doen met jouw gezin. Zie het als een win-win situatie.
Maak de vergelijking nu zelf
Ben je zelf benieuwd welke zonnepanelen er het beste bij jouw woning passen? Vraag dan direct jouw offertes aan en ontdek welke leveranciers bij jou in de buurt met de beste aanbiedingen komen. Op basis van de prijsopgaven kun je direct een goede keuze maken en zien welke leverancier er het beste bij jouw budget past. Hierdoor heb je altijd de beste mogelijkheden voor jouw woning en kun je van alle voordelen genieten die zonnepanelen met zich meebrengen. Zorg er daarom voor dat je vandaag nog de offertes aanvraagt, zodat het traject direct in werking kan worden gezet en je snel met jouw besparing kunt beginnen.