Zonder investering zonnepanelen kopen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb je het geld niet om een flinke set zonnepanelen aan te schaffen? Dan denken mensen vaak dat er niets anders op zit dan door te blijven gaan met het gebruiken van de energie die door een energieleverancier geleverd wordt. Echter zijn er steeds meer mogelijkheden om toch gebruik te kunnen maken van zonnepanelen, waardoor je zelfs met een klein budget de panelen op het dak kunt hebben liggen. Een daarvan is zonnepanelen leasen. Maar hoe werkt dit precies? Onderstaande informatie geeft jou hier meer inzicht in, waarna je direct offertes aan kunt vragen.

Zonnepanelen leasen zonder een hoog eigen vermogen

Zonnepanelen leasen kan een goede oplossing zijn voor huishoudens die een laag budget hebben, maar wel willen genieten van groene stroom. Je krijgt de panelen namelijk van de leverancier geleverd en geïnstalleerd, waarna je zelf stroom op gaat wekken en kunt gebruiken. Hierdoor heb je een besparing op jouw maandelijkse energiekosten, terwijl je er een vast bedrag per maand voor moet betalen. Hiervoor ga je een contract aan met een aanbieder van zonnepanelen voor een bepaalde tijd. Vaak ligt de contractduur tussen de 10 en 15 jaar. Je betaalt gedurende deze periode een vast maandelijks bedrag en soms eenmalig een eigen bijdrage. Tijdens het contract heb je de mogelijkheid om de panelen over te kopen of in te ruilen voor een nieuwere variant met een nieuw contract. Pas aan het einde van het contract ben je eigenaar van de zonnepanelen.

Meerdere voordelen bij het leasen

Zonnepanelen leasen brengt verschillende voordelen met zich mee ten opzichte van het aanschaffen van de panelen. Dit zijn de volgende:

  • Geen grote investering nodig
  • Direct besparen op jouw energiekosten
  • Geen onverwachte onderhoudskosten
  • Een vast bedrag per maand

Wanneer je overgaat op een leasecontract hoef je geen groot bedrag op de bank te hebben staan. De duizenden euro’s die nodig zijn om de zonnepanelen aan te schaffen en te laten monteren vallen immers weg. Het spaargeld dat je hebt, kun je hierdoor gewoon op de bank laten staan. Wel kun je gelijk besparen op jouw energierekening. De energie die je opwekt, levert over het algemeen namelijk meer geld op dan jij aan het contract kwijt bent.

Geen verborgen kosten

Bij zonnepanelen leasen ben je geen eigenaar van de panelen. Dit houdt ook in dat je niet verantwoordelijk bent voor de kosten die het met zich mee kan brengen. Wanneer er iets kapotgaat, dan moet de aanbieder deze kosten op zich nemen. Dit geldt niet alleen op de zonnepanelen zelf, maar ook op bijvoorbeeld de omvormer. Hoewel de omvormer ongeveer 10 jaar meegaat, kan het zijn dat deze vervangen moet worden. De geldbedragen die dit met zich meeneemt, komen dus niet op jouw rekening. Zo ook voor de verzekering van de zonnepanelen. Ook dit is namelijk de taak van de eigenaar. Naast het vaste bedrag per maand hoef je dus geen extra geld opzij te zetten om de kosten te kunnen betalen.

Houd je eigen situatie in het achterhoofd

Je moet er bij zonnepanelen leasen wel rekening mee houden dat je voor een lange tijd aan een contract vastzit. Het is daarom altijd goed om te bekijken of jouw energiekosten in de loop van de jaren kan gaan veranderen. Denk hierbij aan kinderen, de kinderen die uit huis gaan en andere factoren die een rol gaan spelen. Wanneer er veel veranderingen plaats kunnen gaan vinden, is het wellicht verstandig om er nog een keer over na te denken of het rendabel genoeg is om tot een contract over te gaan. Ook betaal je bij het leasen in verhouding vaak meer dan wanneer je de zonnepanelen met jouw eigen vermogen aanschaft. Ook dit kan een punt zijn om in je achterhoofd te houden. Leasen blijft echter wel de beste oplossing wanneer je geen groot eigen vermogen hebt.

Leasen ten opzichte van huren

Het is daarbij ook goed om naar de kosten van zonnepanelen leasen te gaan kijken. Bij een gemiddeld huishouden wordt ongeveer 3500 kWh per jaar verbruikt. Met 10 panelen van 265 Wp kun je hiervan ongeveer 2400 kWh per jaar mee opwekken. Wanneer je bijvoorbeeld gaat kijken naar aanbieder BigSolar, krijg je niet alleen de zonnepanelen, maar ook een vervanging van jouw gloeilampen. Hiervoor moet je wel 20 gloeilampen in huis hebben om het maximale eruit te kunnen halen. Als je naar het totaalplaatje gaat kijken, dan kunnen er een aantal dingen opvallen. Houd hiervoor ook bovenstaande informatie in je achterhoofd. Onderstaande informatie toont jou het complete overzicht.


Kosten Omvormer vervangen Opbrengst Investering led-lampen Opbrengst lampen Rendement
Zonnepanelen leasen -52 euro 0 euro 44 euro 0 euro 23 euro 15 euro
Zonnepanelen financieren met een Energiebespaarlening -25 euro 6,25 euro 44 euro 1,66 euro 23 euro 34,09 euro
Zonnepanelen kopen -21 euro 6,25 euro 44 euro 1,66 euro 23 euro 38,09 euro

Sluit jouw contract vandaag nog af

Zoals je kunt zien ben je uiteindelijk goedkoper uit op het kopen van de panelen dan wanneer je zonnepanelen leasen gaat. Echter blijft het de beste uitkomst voor wanneer je toch van jouw zelf opgewekte stroom wilt genieten zonder dat je hiervoor enkele duizenden euro’s paraat moet hebben voor de aanschaf van de panelen. Het kan jou daarom veel voordelen opleveren. Zorg er daarom voor dat je snel aan de slag gaat met het aanvragen van offertes, zodat je per bedrijf kunt zien wat jouw maandelijkse kosten worden voor het leasen van de zonnepanelen. Wacht niet te lang en sluit vandaag nog jouw nieuwe contract af bij een van de aanbieders.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?